Historie Wipstrik complex

Monumentale omgeving & het moderne werken smelt samen

Bij Wipstrik BV kun je vergaderen, seminars of congressen organiseren en cursussen volgen. De doelgroep hiervoor is ruim.

ONZE VISIE

Een zakelijke omgeving moet jouw bedrijf inspireren om tot topprestaties te komen. 

ONZE MISSIE

Onze missie is om de fijnste en meest complete kantooromgeving van Zwolle te creëren.

HISTORIE WIPSTRIK COMPLEX

De historie van kantorencomplex De Wipstrik gaat terug tot 1928. Toen werd de Elout van Soeterwoude school met 4 klaslokalen gebouwd in de snelgroeiende wijk De Wipstrik. De school is vernoemd naar jhr. P.J. Elout van Soeterwoude en werd gebouw door de architecten M. Meijerink en H. Meijerink in de zakelijk traditionele stijl. In 1932 is de school uitgebreid tot 7 lokalen. Later kwam er op de zolder nog een kleuterlokaal bij. Rond 1982 verloor de school haar oorspronkelijke functie.

Het gebouw werd daarna enkele jaren gebruikt als kantoor voor de Vereniging Christelijk Onderwijs Zwolle. Het deel van het schoolplein dat aan de Herenweg grenst, moest worden afgestoten. Daar bouwde ondermeer de Hervormde Gemeente Zwolle een wijkcentrum.

In 1993 werd het schoolgebouw door de VCO verkocht aan twee organisatieadviseurs. Zij zagen mogelijkheden in het pand voor de huisvesting van hun bedrijven. Zij richten daartoe een BV op genaamd “Advies- en trainingscentrum De Wipstrik BV”. Deze BV is nog steeds de eigenaar van het pand, dat na een ingrijpende restauratie in 1994 haar deuren opende als bedrijfsverzamelgebouw voor zakelijke dienstverleners.

In 2002 is het wijkcentrum van de Hervormde Gemeente aan het kantorencomplex toegevoegd. De verbinding is gecreëerd met een modern vormgegeven overkapping, afgewerkt met groen koper. Deze ruimte is gebouw volgens de toen florerende “organische stijl”. Deze stijl gaat over een ontwerpinstelling. Organische architectuur heeft tot doel schoonheid en harmonie te creëren, die het menselijke welzijn verbetert. Enkele sprekende voorbeelden van deze stijl zijn het legendarische “Fallingwater” van Frank Lloyd Wright, het voormalig hoofdkantoor van ING in Amsterdam genaamd ‘Het zandkasteel”, het gasuniegebouw in Groningen en het vlakbij liggend gebouw van de Isalaklinieken in Zwolle.

1928
Bouw eerste deel
Bouw eerste deel van de school in de wijk De Wipstrik.
1932
Huidige vorm
De school krijgt haar huidige eigen vorm.
1982
Geen school meer
De school verliest haar functie als school.
1993
Verkocht
Het complex wordt gekocht door organisatieadviseurs.
2003
Aan elkaar geschakeld
Onder organische achitectuur worden school en wijkgebouw aan elkaar geschakeld.